Kitchen project notes

The Challenge

This client was creating a full extension onto the back of her house, which was set to have lots of light flooding the kitchen space via a series of roof skylights. Within this bright space they wanted a multi-toned island kitchen with aspects of an industrial kitchen theme. The client also felt the room space was disproportionately long, and so was keen for a design which diminished this appearance as much as possible.

The Design / Solution:

The Layout:

The client requested we come up with a concept for the far end of the kitchen which would detract attention from the length of the room (which they felt was disproportionately long). For this we suggested tall dark storage units in between the two entrance doors. Within these tall units, the dark Terra Oak tone feels more imposing than lighter kitchen tones would, and the physical presence of these units creates a bigger footprint on the kitchen area. Effectively, this makes the room appear shorter in length. This effect is also enhanced by the central location of the kitchen island, which balances the room’s overall appearance.

The Units:

‘Streamlined simplicity’ was the specific brief given by the clients with regards the back run of units where the hob is located. They wanted streamlined doors throughout (with as much drawer capacity for storage as possible), a sleek design, as well as the continuous handled rails. With this being the main working area of the kitchen we suggested it was best to keep this location light and bright, so the client opted for high gloss white doors for this run. This choice maintained a clean and bright working space, but also produced a stylish contrast with the darker kitchen tones.

The Extractor:

By the entrance area and door, there is a statement stainless steel extractor installed on the wall. There are no wall units on either side of it, but a clear and discreet glass splashback beneath, as well as ceiling lights positioned very close to the walls. All of these choices were deliberate to ensure the extractor would draw attention as intended, with nothing to distract from it.

The Kitchen Island:

The kitchen island features a wine cooler, a dishwasher, a functional working sink area and an integrated bin system. Positioned in front of the hob run, this really is the work horse and central feature within the kitchen.

The client had asked that we use a number of different materials and textures within their design, and the kitchen island is an example of where we achieved this. They had also asked if we could make something of a feature of it. For this we included a quartz worktop, and at the back of the island we wrapped the quartz with timber. This sits across the top and down the sides, essentially framing the back end of the island. At the same time the colour contrast underpins the kitchen’s black and white theme, whilst a number of stainless steel accents hint at an ‘industrial kitchen’ look, as per the client’s desire. This includes the large fridge freezer, stainless steel oven, microwave and extractor, as well as the island seating later added by the client.

Client verdict

The client loved the space, and felt it made a fantastic addition to the back of the room. It really made the hub of the house a warm and social setting, regardless of time of day.