Kitchen project notes

The Challenge:

As with many that we install, this kitchen design was part of a larger scale remodelling project and intended for a newly constructed single storey rear extension to the back of the house. The previous kitchen was extremely small and only reached as far as the point where the extension began (visible in pictures) so the owners wanted to make the most of their new space for a stylish new kitchen design that would lead directly out into the garden. They also specified the inclusion of a kitchen island within the new design, as well as sufficient storage which had been lacking in their previous kitchen.

The Design / Solution:

Units:

The client was keen to incorporate colour within the design and really liked the idea of a solid mid-grey kitchen tone. The chosen Anthracite laminate kitchen finish is a very amenable tone and in this case made the perfect complement for the maple tone flooring. The handleless style was chosen for its tidy, streamlined appearance, and also to ensure no one would catch themselves on protruding handles within a busy throughway.

The layout:

This was an open plan kitchen and dining area. The client really wanted to keep the kitchen island work surface completely clear as a place for prepping food, or else to carry out works other than cooking. Reduced depth base units enabled us to include a breakfast bar with seating to accommodate this, and including pop up sockets within the island was convenient for the use of small kitchen appliances, or else a laptop or phone charger when working. In line with the specification we also kept the island clear of visible appliances and so located the sink, flush-mounted induction hob, and extractor on the run of kitchen units opposite. The only exception was a low-level integrated microwave within the island. A microwave was a must, but also rarely used so the client was unconcerned about its low position and having to bend to insert or extract food from it.

Kitchen storage

Two tall larder cupboards were located at the far end of the kitchen furthest from the island for the storage of dry foods. Further kitchen storage options included a run of wall cupboards for glassware, and spacious kitchen pan drawers beneath for heavier pots and pans. The washing machine and tumble dryer were conveniently located next to the bi-fold doors, a conscious undertaking that would allow easy access for hanging washing outside in the summer.

Kitchen Lighting

The glazed roof and bi-fold glazed doors allowed plentiful natural light into this kitchen space and this worked wonderfully to highlight the rich grey kitchen tone. But to ensure there was still sufficient lighting in darker months we included numerous warm-toned ceiling spotlights, as well as undercabinet spotlights to light up the worksurface space beneath, and also reflect nicely off the glass splashback.

Client verdict

The client had been a little trepidatious about choosing a darker kitchen colour tone but was both surprised and delighted to find their new kitchen space exuded a bright and warm feel. They also really liked their new kitchen layout and the convenience it brought them, particularly the multi-purpose island!