Kitchen project notes

The Challenge:

This was a small kitchen in Chelsea with restricted floor space creating the challenge of designing a kitchen that maximised on the space available whilst still meeting each of the clients' specifications. Included in this was a request to incorporate some colour within the units so the kitchen would appear congruent with the rest of the property, given that this was an open plan layout.

The Design / Solution:

Lighting:

Within such a small kitchen it was essential to make as much use of natural light as possible and compliment further with artificial lighting. We fitted numerous lights in combination with a polished white work surface and glass splashback. Working in unison the surfaces reflected maximum light back across the kitchen from the under-cabinet lights. The white quartz was also fitted as a single piece that extended into the window reveal and in so doing enabled an increased amount of natural light into the kitchen.

Light was also integrated into a glazed bottom shelf of the wall unit, creating a flood effect but without taking up any additional space. We also fitted plinth lighting, an integrated extractor with bright halogen spotlights, LED lit glazed shelves within the cupboards, and internal drawer lights to illuminate the inside of a drawer on opening.

The Units:

The two-tone design of grey with platinum oak broke up the bulk of an otherwise all grey kitchen, and a handleless style was selected as we knew that the units would create a narrow floorspace and so a handless design would avoid lessening this further. The amount of space between each run of units was less than 80cm so handles would have reduced this by up to another 10cm, leaving very little room for manoeuvre as well as posing a risk for repeatedly catching clothing on them.

Space Maximising Solutions:

A compact microwave was fitted into a wall unit at eye level to save on counter space, and additional storage was created for the kitchen through fitted tall wall units that each provided four internal shelves. Furthermore an overlaid oak breakfast bar unit bridged the space between kitchen and living room, creating additional work surface as well as a home underneath for the owner's cat.

Client verdict

The client was extremely happy with her newly finished kitchen, particularly with its usability and that it maximised space without appearing cumbersome.