Kitchen project notes

The Challenge:

The client wanted to update what they felt was a very old and tired wooden kitchen, replacing it with something much more sleek and modern. At the same time they wanted to maintain many of their existing appliances and other kitchen components which meant the new kitchen layout had to accommodate these. Finally the client was keen for a kitchen island to provide additional work and storage options, as well as a physical separation of the space between the kitchen and open plan living area.

The Design / Solution:

Units:

Initially the client was keen on a steel blue door finish but I advised that this colour risked creating a washed-out appearance because of the existing white décor, white flooring and bright light that was streaming in from the lean-to glazed roof. Instead the client opted for the much darker anthracite high gloss acrylic finish which worked extremely well and created a pleasing contrast against both the brightness of the room and white kitchen worktop.

The layout:

I aimed to make only minor amendments to the layout as the client wanted to keep their stainless steel splashback, rail hangers and existing range cooker, hob and extractor in place. However we did reposition and fit a new sink and tap within the left hand side of the kitchen as this space was less congested and made the sink more accessible over its previous position under the window at the right hand side.

Within the space now left vacant by the former sink we repositioned the freestanding dishwasher; as they are used less frequently than other appliances this change would create a better kitchen workflow, with less potential for interruption. This exchange also permitted enough space within the left hand side of the dishwasher for a Le Mans corner unit to be implemented. These storage solutions enable maximum use of what can otherwise be restricted or unreachable space within a kitchen, and so are particularly effective for use within a small kitchen design.

The Island:

The major change introduced by LWK Kitchens was the addition of a small kitchen peninsula and it was this implementation that really transformed the whole room visually, yet was extremely practical at the same time! Due to limited space the peninsula need to be small but it still provided additional work surface and storage area by way of x 4 pan drawers and x 2 internal drawers. The peninsula was visually pleasing and achieved its purpose in terms of function but also worked to fill the space and create a physical divide between the kitchen and open plan dining area. This introduced a new dynamic to the room, providing space for helping out within the kitchen, carrying on a conversation with someone who is cooking, or even just to pull up a chair at the far side should you choose to work or eat your dinner there.

Client verdict

The client found it particularly advantageous that our units are pre-assembled and so arrive ready to be fitted, which allayed their concerns over damages to their existing flooring and underfloor heating system. They were also impressed with the speed and high standard of our works as well as our customer service, advising they love their new kitchen and would recommend us for a worthwhile investment.